Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
predchádzajúci <<  9/10 >> nasledujúci

Fólia na jazierko

21.10.2013 15:21 | bio-bazeny

Hydroizolácia. To je zdanlivo ťažké slovo na preloženie, avšak práve to je vlastnosť, ktorú požadujete ak kupujete fóliu na jazierko. Fóliou chcete dosiahnuť efekt, kedy vám voda nebude prenikať do zeme alebo niekam von z jazierka. Dnes je niekoľko typov takýchto fólií a zdanlivo sa jednotlivé typy nepodobajú. Niektoré sú hladké, iné obsahujú aj drobné výčnelky a bubienky, ktoré si môžete všimnúť už laickým pohľadom na ňu. Viaceré typy majú aj rôzne využitie i keď samozrejme, hydroizolácia je najpodstatnejšia vlastnosť všetkých. Ak by ste sa rozhodli vystaviť si jazierko aj na členitejšom teréne, nemusí to byť taký problém, ak použijete na to vhodnú fóliu. Takéto fólie majú skvelú prieťažnosť a sú prispôsobené členitosti terénu. Okrem toho je odolná aj voči prerastaniu koreňov rastlín, čo je takisto veľmi dôležité.

Fólia na jazierkoSamotné fólie sú vyrobené z materiálu, ktorý je relatívne ťažko mechanicky poškoditeľný a museli by ste vynaložiť relatívne veľkú silu, aby ste ju poškodili, napríklad roztrhli. Preto by ste sa nemuseli báť ani nejakých väčších predmetov v jazierku, ktoré budú svojou váhou pôsobiť na fóliu. Kamene či drobný štrk nerobia fólií problém udržať a aj nejaké lekno by ste si mohli umiestniť doň. Každá jedna fólia je zdravotne nezávadná a preto sa nemusíte báť jej negatívneho vplyvu na vás. Určite by ste si však konkrétny typ a druh mali premyslieť aj na základe skúseností iných ľudí alebo požiadať o odbornú pomoc.

Ak si chcete vystavať sám či sama jazierko, najskôr je dobré, aby ste si vybudovali priestor, kde ho chcete mať. Na podklad je dobré umiestniť niečo tvrdšie, aby jazierko držalo tvar. Ideálne je, ak by ste použili štrk či drobné kamienky. Na ne umiestnime fóliu, ktorá je vhodná pre váš typ jazierka. Vyberajte podľa jej hrúbky, pružnosť, zloženia a iných podstatných vlastností. Každá základná fólia vám však poskytuje izoláciu vody a tak sa nemusíte báť presakov vody smerom von. Dnes už kúpite aj fólie ktoré majú na svojom povrchu drobné kamienky respektíve veľmi malý štrk. Ak teda fóliu zarežete na úrovni vášho trávnika alebo priestoru, kde jazierko staviate, pôsobia kamienky prilepené na fólií oveľa krajšie ako keby je fólia klasickej čiernej či zelenej farby a vy musíte dotvárať prostredia jazierka inými kameňmi a rastlinami tak, aby ste zakryli jej pôvodnú farbu. Samotnú výstavbu jazierka by ste mali určite zvládnuť aj vy sami. Pokiaľ nemáte záujem robiť niečo špeciálne a malo by to spĺňať základný estetický účel, potom by ste nemuseli potrebovať ani odbornú pomoc v podobe rôznych firiem, stavajúcich záhradky na mieru podľa predstáv klienta. Určite sa však pri jeho začiatkoch výstavby poraďte aj s trebárs predavačom v obchode alebo si nájdite nejaké recenzie na internete. Je dosť možné, že fólia, ktorú ste si vyhliadli nie je pre vás vhodná a potrebujete inú a lepšiu alebo naopak pre vás stačí aj oveľa jednoduchšia a lacnejšia alternatíva a tak náklady na výstavbu sa nemusia vyšplhať do príliš veľkých výšok a váš rodinný rozpočet to bez problémov predýcha.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
predchádzajúci <<  9/10 >> nasledujúci

Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies
SÚHLASÍM    Odmietam